A Agefred ajudem a les famílies de Bolívia que viuen a Yapacaní, al departament de Santa Cruz, un país on encara un 60% de la població viu en situació de pobresa i on les desigualtats tant econòmiques com de gènere són molt greus.

 

Des d’Agefred Bolívia donem suport a un grup de piscicultors que han trobat en la cria del peix un mitjà de vida. Aquest grup de productors, majoritàriament dones, han creat les seves piscines per criar el pacú, un peix tropical. No obstant això, el pinso al qual poden accedir localment és de molt mala qualitat. Per aquest motiu, van decidir crear l’empresa ACUAPEZ per fabricar pinso de qualitat per alimentar els seus peixos. Gràcies al nostre suport econòmic podran adquirir una màquina extrusadora per produir pinso. Amb aquesta màquina podran assegurar la cria i venda de peix de qualitat, i així, obtenir un mitjà de vida estable per mantenir les seves famílies potenciant el comerç i l’economia local.

En aquest vídeo ens ho expliquen les emprenedores Sonia López i Ana Aguilera

La màquina

extrusora amb la qual

asseguren aliment de

qualitat per als peixos

ja està en marxa

Empresa

ACUAPEZ va ser creada per un grup de dones empresàries que van veure una gran oportunitat de mercat en la fabricació de pinso de qualitat per a la piscicultura a la regió de Yacapaní. L’empresa, creada principalment amb fons del programa ECV, pretén assegurar el subministrament i la qualitat del pinso, fet amb sorgo, blat de moro i altres grans. L’aliment es ven directament a piscicultors locals.

Evolució

L’empresa va començar a produir el pinso a l’agost de 2017 i ha facturat ja 19.616 € en vendes entre agost i setembre. Durant la primera fase del programa, i gràcies a inversions conjuntes, ha adquirit la màquina extrusora que produeix l’aliment i ha posat en marxa la cadena de producció. Després de diversos ajustos, l’equip de productors va adoptar un model de gestió participatiu per involucrar més a la comunitat a l’empresa. ACUAPEZ compta amb treballadors amb formació i un fort equip directiu.

Impacte

ACUAPEZ està orientada a l’equitat de gènere, contribueix a la generació d’ingressos justos, seguretat alimentària i resiliència als canvis climàtics. Ofereix noves oportunitats de treball per a dones en el sector de la piscicultura alhora que fomenta la participació econòmica i lideratge de les dones. Des de la seva creació, l’empresa ha contractat a 4 persones a temps complet a la planta de processament.

Sonia López, presidenta de l’empresa ACUAPEZ, a Bolívia:

“ARA COMPTEM AMB UN SUSTENTO SEGUR PER A LES NOSTRES FAMÍLIES GRÀCIES A L’PISCICULTURA”